Συνεντεύξεις
Τους ρωτήσαμε, μας απάντησαν...

Όλη της η ζωή είναι συνυφασμένη με το καραγκούνικο στοιχείο.

Μια πολύχρονη προσπάθεια, όχι μόνο να συγκεντρώσει οτιδήποτε αφορά και χαρακτηρίζει αυτόν τον πληθυσμό, αλλά και να μεταφέρει- διαδώσει τα μοναδικά πολιτιστικά γνωρίσματα των ανθρώπων που κατοικούν κατ’ εξοχήν στη δυτική λεκάνη της Θεσσαλικής πεδιάδας.

Ο λόγος για την κ. Μαίρη Θεολόγη. Η λέξη «καραγκούνα», τουλάχιστον στην Καρδίτσα, είναι ταυτόσημη του …. ονόματός της.
Το “artkarditsa.gr” συνάντησε την κα Θεολόγη στο «σπίτι» της, στο σύλλογο που διατηρεί από το 1960. Σκοπός του συλλόγου ήταν και είναι να μεταλαμπαδεύσει τον πολιτισμό του τόπου μας στις επόμενες γενιές και σε όλο τον κόσμο. Γιατί ο πολιτισμός και η ιστορία της «Καραγκούνας» ταξίδεψε στα πέρατα της γης!
Σύντομα μάλιστα θα παρουσιαστεί, σε ειδική εκδήλωση στα μέσα Δεκεμβρίου και το βιβλίο της, που περιέχει εκτός των άλλων και σπάνιο φωτογραφικό υλικό . Δημοσιεύεται μάλιστα, μια μοναδική φωτογραφία από επιμανίκια ιερατικά, τα οποία έχουν κέντημα της γυναικεία καραγκούνικης φορεσιάς.

karagounaaaaaaa

Από πολύ νεαρή ηλικία η κ. Θεολόγη είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τις καραγκούνες. Όπως η ίδια θυμάται, «από πολύ μικρή επισκεπτόμουν το παζάρι στην Καρδίτσα. Συναντούσα καραγκούνες και τις ρωτούσα διάφορα που είχαν να κάνουν με την στολή τους».
Μεγάλο ρόλο στην αγάπη για το καραγκούνικο στοιχείο «έπαιξε και η γιαγιά μου η Χρυσή (η μητέρα του πατέρα μου), η οποία έμενε στους Σοφάδες και σε κάθε επίσκεψή μου, ενώ μου έφτιανε διάφορες πίτες, μου έλεγε και ιστορίες με Καραγκούνηδες που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Πολύτιμη παρακαταθήκη από τη γιαγιά μου έχω την καραγκούνικη φορεσιά της».

theologi20 11 2017e

Μια συλλογή 3.500 αντικειμένων
Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος διαθέτει μια μοναδική συλλογή με 3.500 αντικείμενα. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να τα συλλέξω όλα αυτά», αναφέρει. «Το πιο παλιό χρονολογείται στα 1882, μια αυθεντική φορεσιά, με την οποία πήραμε μέρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου».
Όλα αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται σε μια αποθήκη. «Δυστυχώς, χώρο μουσειακό ακόμη δεν έχουμε», είπε η κ Θεολόγη και συνέχισε «βρισκόμαστε σε διαδικασίες, ώστε να μεταστεγαστεί όλο αυτό το υλικό σε ένα μουσείο, και αρωγός σ’ αυτό είναι ο αντιπεριφερειάρχης μας ο κ. Τσιάκος».

Ταξίδια σε όλο τον κόσμο
Η πολύχρονη αυτή προσπάθεια μπορεί να κρύβει κούραση, άγχος και αγωνία, ωστόσο είχε και τις ευχάριστες στιγμές και πολύτιμες αναμνήσεις. Αναμνήσεις και εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τα αμέτρητα ταξίδια ανά τον κόσμο.
«Με αξίωσε ο Ύψιστος να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και να συναντήσω σπουδαίους ανθρώπους και σημαντικούς πολιτισμούς. Ο κάθε τόπος έχει την δική του ιστορία. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν.
Όπως και το κάθε ταξίδι ήταν ξεχωριστό. Ένα ταξίδι όμως που μου άφησε ιδιαίτερες εντυπώσεις είναι αυτό στη μακρινή Κίνα. Γιατί οι Κινέζοι μας συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Έλεγαν ότι εσείς είστε μπροστά (οι Έλληνες) και ακολουθούμε εμείς (Κινέζοι). Και συνέβη το εξής: μου έδωσαν τόσες τιμές σαν να ήμουν υπουργός Πολιτισμού. Ήμουν στο πάνελ με όλους τους κυβερνήτες και τριγύρω υπήρχε τόσος κόσμος με μικρές σημαιούλες και φώναζαν «Ελλάδα, Ελλάδα» στη γλώσσα τους. Αυτό μου άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις».
Ερωτηθείσα εάν έχει να εκφράσει κάποιο παράπονο μας απαντά: «Όχι, δεν έχω. Η δική μου φιλοσοφία είναι η εξής: Έχω υπομονή, καρτερία και είμαι υπέρ της αλληλεγγύης. Και βάση αυτής της φιλοσοφίας δεν έχω να πω τίποτα».

Η σχέση της νέας γενιάς με τον πολιτισμό
«Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλά μικρά παιδιά έρχονται για να μάθουν παραδοσιακούς χορούς. Ο Σύλλογός μας έχει πολλά τμήματα και πολλούς χορευτές. Έχουμε καλούς δασκάλους και αυτό εκτιμάται. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να μάθουν παραδοσιακούς χορούς, από πολύ μικρή ηλικία.
Στο Σύλλογο η πιο μικρή καραγκούνα είναι 4 χρονών και μάλιστα λέγεται Μαρία Θεολόγη!»

Ο Σύλλογος και οι δράσεις του
Όπως προαναφέρθηκε, ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1960 και μάλιστα ήταν από τους πρώτους σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Έκτοτε δημιουργήθηκαν και πολλοί άλλοι. Κάποιοι απ’ αυτούς άντεξαν στο χρόνο και κάποιοι όχι», σημείωσε η κ. Θεολόγη.
Αυτή την εποχή συνεχίζει τη διεξαγωγή σεμιναρίων στα χωριά και καλεί μάλιστα όλους να συμμετέχουν. Στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι η καταγραφή της παράδοσης.
Σύμφωνα με την κ. Θεολόγη αξιόλογη προσπάθεια στον τομέα αυτό καταγράφεται στον Παλαμά. «Ο κ. Φιρφιρής κάνει σπουδαίο έργο. Έχει συλλέξει πολλά αντικείμενα και διαθέτει πλούσια συλλογή. Στο βιβλίο μου υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα αυτό».
Για την περιοχή των Σοφάδων, ανέφερε: «Στους Σοφάδες, από την άλλη, επειδή στο παρελθόν η περιοχή επλήγη από φυσικά καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες και σεισμό), χάθηκαν περιουσίες και μαζί τους και πολλά αντικείμενα. Λίγα κατάφεραν να «διατηρηθούν».

Υπάρχει βοήθεια από τους αιρετούς
Για τη στήριξη των τοπικών αρχόντων σε όλο αυτό το εγχείρημα η πρόεδρος της «Καραγκούνας» αναφέρει: «Οι τοπικοί άρχοντες μας ήταν δίπλα μας. Παλιότερα που οι εποχές ήταν καλύτερες, βοήθησαν αρκετά. Τώρα τα πράγματα είναι για όλους δύσκολα. Όμως εμείς δεν σταματάμε. Γιατί η «Καραγκούνα» είχε όραμα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και σ’ αυτό ξεκίνησε από το μηδέν.
Μ’ αυτό το όραμα συνεχίζουμε…»

theologi20 11 2017c theologi20 11 2017d

Βιογραφικό Σημείωμα
Μαίρη Θεολόγη Πώποτα

Ερευνήτρια Τοπικής Παράδοσης - Συλλέκτρια

Πρόεδρος Λαογραφικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ
Αναπληρωτής Πρόεδρος Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων

Γεννήθηκε και κατοικεί στην Καρδίτσα.

Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Θηλέων Καρδίτσας και γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες.
Γονείς της ήταν ο παιδίατρος Χρήστος Πώποτας και Χρυσή Πώποτα το γένος Αιμ. Τσαμακίδου.
Αδελφή της η Λίλη, Σύζυγος Αθαν. Τσαγκάδα αλευροβιομήχανου στα Τρίκαλα.
Εγγονή εκ μητρός του Δικηγόρου Καρδίτσας Αιμίλιου Τσαμακίδη, Δικηγόρου εκ Ρεντίνας και εκ πατρός του Ευάγγελου Πώποτα, Δημάρχου Σοφάδων.
Σύζυγός της ο Κλεομένης Θεολόγης, Δικηγόρος εκ Καρδίτσας με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά:
Την Πένυ Γκούτη, αρχιτέκτονα - εθνολόγο, Διευθύντρια του Μουσείου Επιστήμων και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σύζυγος Κωνσταντίνου Γκούτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.
Τον Κωνσταντίνο Θεολόγη, Δικηγόρο Καρδίτσας που έχει σύζυγο την νηπιαγωγό Αυγουστίου Κατερίνα
και τη Χρύσα Θεολόγη, εκπαιδευτικό, που έχει σύζυγό της τον Κωνσταντίνο Κουκουράβα, Εκπαιδευτικό.
Έχει τέσσερα εγγόνια, την Έλλη, τον Άρη, τον Κλεομένη και την Μαρία.

theologi20 11 2017f

Σαν πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα:

1972- 1974: Διοργάνωσε την αναβίωση του Καραγκούνικου γάμου δύο συνεχόμενες χρονιές στο χωριό Σταυρός Καρδίτσας με τη συμμετοχή όλου του χωριού στα πλαίσια των Καραϊσκακίων.
1988: Διοργάνωσε τον Καραγκούνικο γάμο στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα με την συνεργασία του εθνομουσικολόγου και νυν καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και την υποστήριξη της Λέσχης Γυναικών Καρδίτσας στην Αθήνα.
Διοργάνωσε ακόμη την ίδια χρονιά τον Καραγκούνικο γάμο στο Βόλο, στο Δημοτικό Θέατρο.
1991: Συμμετείχε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδος Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας.
1996: Οργάνωσε τον Καραγκούνικο γάμο στην Καρδιτσομάγουλα.
1996: Διοργάνωσε την εκδήλωση «Ημέρες παράδοσης», στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας με τη συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας.
1998-2000 Σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας οργάνωσε έκθεση με τίτλο «Καραγκούνηδες, ένας αγροτικός πληθυσμός της Δυτικής Θεσσαλίας» με παραδοσιακά αντικείμενα Καραγκούνικου περιεχομένου από τη Λαογραφική Συλλογή της Καραγκούνας σε χώρο του Δήμου.
1996: Συμμετείχε σε εκθέσεις με θέμα τους Σαρακατσάνους των Αγράφων με παραδοσιακά αντικείμενα από τη Λαογραφική Συλλογή της Καραγκούνας με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου
1997: Συμμετείχε σε έκθεση με Καραγκούνικο υλικό με την υποστήριξη και συνεργασία του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με παραδοσιακά αντικείμενα από την Λαογραφική Συλλογή της. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης πραγματοποιήθηκε ομιλία για τους Καραγκούνηδες από τον διακεκριμένο καθηγητή Λαογραφίας Γεώργιο Καββαδία.
1997: Συμμετείχε στην έκθεση Λαογραφικού Υλικού των Σαρακατσάνων στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσάνων
1998: Διοργάνωσε έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων για τους Σαρακατσάνους στην Καρδίτσα με τη συνεργασία του Δήμου και των Προσκόπων
2012:Συμμετείχε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ανταμώματος Καραγκούνηδων Θεσσαλίας στο Παλαιομονάστηρο και Πύλη Τρικάλων
2014: Πραγματοποίησε ομιλία για τους Καραγκούνηδες και παρουσίασε δέκα διαφορετικές Καραγκούνικες γυναικείες φορεσιές στο πλαίσιο Πανελλήνιου Συνεδρίου ΟΤΕ στην Καρδίτσα.

Από το 1960 έως σήμερα:
-Ηγήθηκε σαν πρεσβευτής της Ελλάδος σε συμμετοχές του Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ σε Διεθνή Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, Αφρικής, Αμερικής και Λατινικής Αμερικής, πρώην Σοβ. Ένωσης και πρώην Γιουγκοσλαβίας, αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, και εκπροσωπώντας επάξια την χώρα μας.
-Διοργανώνει κάθε Μάϊο από το 1988 με επιτυχία την εκδήλωση Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών στην Καρδίτσα με συμμετοχή παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Πραγματοποίησε εκθέσεις με Καραγκούνικο υλικό στις πόλεις Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Έκθεση, καθώς στο Βόλο και Λάρισα το 1984 προβάλλοντας το Νομό και την πόλη μας μέσα από τους Καραγκούνηδες.
-Σαν πρόεδρος της CIOFF στην Αθήνα το 1986, φιλοξένησε το συμβούλιο της CIOFF με συμμετοχή συνέδρων από διάφορες χώρες του κόσμου.
-Διοργάνωσε με τη συνεργασία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Αθηνών εκδηλώσεις στις αίθουσες του Μουσείου, Λαογραφικού περιεχομένου, με τραγούδια, χορούς, έθιμα κ.ά.
-Συνεργάστηκε και βοήθησε με τις γνώσεις της πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους του νομού στην πορεία τους.
Δίδαξε αφιλοκερδώς τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Κοινωνικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες

1952: Συμμετείχε ως πρωτοχορεύτρια με ομάδα κοριτσιών στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του γυμναστή Κων. Ζούμπου.
1960: Ίδρυσε το Λαογραφικό Όμιλο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ
1978: Διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας επί δύο τετραετίες, Πρόεδρος και μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής.
1985: Ίδρυσε και εν συνεχεία διετέλεσε Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος CIOFF του Παγκοσμίου Οργανισμού Οργανωτών Φεστιβάλ και Παραδοσιακών Τεχνών που αριθμεί ογδόντα πέντε χώρες μέλη σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Γραμματέας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και Μέλος για πολλά χρόνια.
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνάσιου - Λυκείου Καρδίτσας.
Μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Νεράιδας Καρδίτσας.
Μέλος του Δ. Σ. της εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καρδίτσας.
Μέλος του Δ. Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καρδίτσας.
Ως απλό μέλος εργάστηκε επί έτη στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Μπίτσιο και τον τότε Πρόεδρο (σύζυγο) Κλεομένη Θεολόγη για τη λειτουργία και το φαγητό των Νυχτερινών Σχολών άπορων παιδιών.
Μέλος επιτροπής του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Καρδίτσας.
Μέλος επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας Καρδίτσας.
Μέλος επιτροπής Τουρισμού της Νομαρχίας Καρδίτσας.
Συνεργάτης του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Αθηνών, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Συνεργάτης του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Συνεργάτης της Δώρας Στράτου στην Αθήνα.
Συνεργάτης Μουσείου Μπενάκη Αθήνα.
Συνεργάτης Πελοποννησιακού Ιδρύματος, Ναύπλιο.
Συνεργάτης Μουσείου Επιστήμων και Τεχνολογίας Πατρών.
Συνεργάτης και από τους δωρητές του Μουσείου της ΛΕ.Φ.Κ. Καρδίτσας.
Συνεργάτης του Αγροτικού Μουσείου Ιτέας Καρδίτσας.
Συνεργάτης του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας.
Συνεργάτης με το Λαογραφικό μουσείο Κων/νου Φρόντζου στα Γιάννενα.
Συνεργάτης, Αναπληρωτής πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων.
Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Ανταμώματος Καραγκούνηδων Θεσσαλίας το 2012 στο Παλαιομονάστηρο και Πύλη Τρικάλων.
Συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό ICOM και το Κέντρο ελληνικής Μουσειολογίας στην Αθήνα του οποίου, είναι μέλος και συνεργάτης.

Τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα

1986: Ο Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών με έδρα την Αθήνα την τίμησε για την μεγάλη προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό του Νομού Καρδίτσας και την προβολή της Καρδίτσας σε όλο τον κόσμο.
1986: Το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ απένειμε Α΄ βραβείο για πλεκτό χειροποίητο φόρεμα που παρουσίασε αντιγραφή πλεξίματος από Καραγκούνικες κάλτσες γυναικών.
1988: Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Αθηνών με την ευκαιρία του εορτασμού 70 χρόνων ζωής και δράσης 1918-1988 της απένειμε χάλκινο αναμνηστικό μετάλλιο.
1990: Από τον εκδοτικό οίκο Φυτράκη βραβεύτηκε για Καραγκούνικες συνταγές μαγειρικής
1991: Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μαυραχάδων Καρδίτσας της απένειμε τιμητική πλακέτα.
1991: Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας, την τίμησε για την μεγάλη της συνεισφορά στην οργάνωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
1993: Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγιοπηγής Καρδίτσας «Η Δήμητρα» την τίμησε για την προσφορά της στο λαϊκό πολιτισμό.
1995: Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μάρκου Καρδίτσας «Η Δημιουργία» τη βράβευσε για τη συνεισφορά της στη διατήρηση του καραγκούνικου πολιτισμού.
1998: Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων Σερρών της απένειμε επίχρυσο μετάλλιο για την προσφορά της στην παράδοση και στο Λαϊκό Πολιτισμό και των Σαρακατσάνων ιδιαίτερα.
2003: Ο Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «Ο Ασκληπιός» την τίμησε για την προσφορά της στις ελληνικές παραδόσεις και τη συμπαράσταση της προς τον Ασκληπιό.
2006: Ο Δήμος Καρδίτσας την βράβευσε σε ειδική τελετή στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο για την πολυετή σημαντική προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό του τόπου μας.
2008: Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας διοργάνωσε τιμητικό αφιέρωμα για τη σπουδαία προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό, κατά την έναρξη των Καραϊσκακείων
2009: Ο Δήμαρχος Παλαμά Καραδήμος Βασίλειος της απένειμε τιμητική πλακέτα κατά το Α΄ Αντάμωμα των Καραγκούνηδων.
2014: Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας, τη βράβευσε για την ανάδειξη και προβολή της θεσσαλικής και Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Διασπορά και σε όλον τον κόσμο.
2015: Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου την τίμησε για το πολιτιστικό και πνευματικό της έργο.
2015: Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Συλλογής Φοίβου Ανωγιαννάκη σε ειδική εκδήλωση της απένειμε τιμητική διάκριση για την διακεκριμένη προσφορά της στην Ελληνική Λαϊκή Μουσική Παράδοση.

karagounaaaaaaa4

Τιμητικές διακρίσεις στο εξωτερικό

1980: Έλαβε τιμητική Περγαμηνή από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της πόλης Lublin της Πολωνίας.
1986: Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φοιτητικού Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών του Πανεπιστημίου Karowice της Πολωνίας, την τίμησε για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό και τη σύσφιξη των Ελληνοπολωνικών σχέσεων.
1988: Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών «YANKO» της πόλης Shenyang (Σεγιάγκ), της Κίνας, της απένειμε Μετάλλιο για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό της χώρας της.
1994: Το Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών «Αθηναγόρας» του Sao Paolo της Βραζιλίας απένειμε ειδικό μετάλλιο για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό της Ελλάδας και στον Απόδημο Ελληνισμό.
1995: Η Ελληνική Ιερά Επισκοπή Μπουένος Άιρες Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής απένειμε ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ για τη διακράτηση των Εθνικοθρησκευτικών παραδόσεων του Γένους
2006:. Το Διεθνές Συμβούλιο CIOFF, της απένειμε στη Larnaca Cyprus Τιμητική Πλακέτα για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό.
2007: Ο Παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός CIOFF σε Γενική Συνέλευση ολομέλειας στο Μεξικό την τίμησε για την προσφορά της στη σύσφιξη σχέσεων φιλίας μεταξύ των λαών του κόσμου.

karagounaaaaaaa5 karagounaaaaaaa2

 

Pin It